Ryttarmärke - vad är det?

Vad är Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken?

Svar: Märkena ”avser att stimulera till inhämtande av allsidiga kunskaper inom ridningens område” och ”skall sporra såväl lektionsryttaren som ryttare med egna hästar att öka sitt rid- och hästkunnande med hjälp av goda instruktörer”.
Ur: Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken – bestämmelser (2005)

Vilka märken finns det?
Svar: Ryttarmärkena är 8 stycken, i stigande svårighetsgrad: Märke 1, Märke 2, Märke 3, Märke 4, Terrängmärket, Bronsmärket, Silvermärket och Guldmärket.
Det finns även ett Körmärke och ett Voltigemärke.
Läs mer: Svenska Ridsportförbundet
I Österhaninge ridsällskap regi har du möjlighet att ta Märke 1-4.
Varför ska man ta märke?
Svar: För att ha koll på sin egen utveckling som ryttare. Det tar lång tid att utvecklas från nybörjare till tävlingsryttare. När man jobbar med att ta märken, så sätter man realistiska delmål för sig själv, och vet hur långt man kommit.
Vem kan ta märke?
Svar: Alla ryttare. De flesta kan ta märke 1 efter något år, och märke 2 efter 2-3 år. Hur länge man sen tar på sig för att ta märke 3 och 4 är väldigt individuellt, och beroende av hur mycket man rider, och hur seriöst man satsar.
Måste man börja med Märke 1?
Svar: Nej, det har funnits en sån regel, som gällde barn under 14 år. Men den är borttagen. Alla får numera starta märkestagningen på den nivå som de klarar av!